המלאי שלכם שוכן אחר כבוד במחסני החברה. אתם מוציאים ממנו פריטים, מוסיפים אליו, משדרגים אותו ומדי פעם גם עורכים ספירת מלאי כדי לוודא שהכול כשורה. בשנים האחרונות, בניסיון לייעל את העבודה, ליהנות משקט נפשי ולהפוך את מערך המלאי לטוב יותר, עוברות יותר ויותר חברות לניהול באמצעות מיקור חוץ. לעתים למיקור החוץ תהיה נגיעה ישירה למלאי עצמו ולעתים הדבר יתבצע במסגרת רכש במיקור חוץ. אך מה כולל ניהול המלאי ומהי בקרה על מלאי? הנה ההסבר המלא.
על קצה המזלג
ככלל ניתן לומר כי ניהול ובקרת מלאי כוללים תחתיהם תמיכה רחבה בכל תהליכי ניהול המלאי, כשהם מעניקים סיוע לדרגים תפעוליים העוסקים בפריטים הנמכרים, בפעולות השוטפות הנדרשות וכן בפן הניהולי של הסוגי לצרכי תכנון ובקרה.
בקרת מלאי
בקרת מלאי עוסקת בתורת החישובים, הנועדה כדי לווסת את החומרים המתווספים אל המלאי הקיים ויוצאים ממנו. האחראים על מערך בקרת המלאי בארגון אחראים להביא את המלאי לשימוש זמין על מנת שלא ישבש את מהלך הייצור, כמו גם אחראיים על מציאת העלות הטובה והאטרקטיבית ביותר לאחזקת המלאי.
בהקשר הזה, חשוב להדגיש כי השקעה במלאי חייבת להיעשות בצורה מחושבת – וגם זה תפקידם של אנשי בקרת המלאי. על האחראים מוטלת החובה למצוא איזון בין שני דברים: מצד אחד, כל המלאי חייב להיות זמין "ליום פקודה". אנחנו לא רוצים שיהיו חוסרים במלאי וכך נפסיד מכירה או נפגע בהליך ייצור כלשהו. מנגד, אנשי בקרת המלאי חייבים לקחת בחשבון בכל עת את העלות של אחזקת המלאי.
למציאת האיזון הזה יש שיטות שונות, שמטרתן היא לקבוע את כמות המלאי, כמו לדוגמה רכישת מלאי מינימלי ובתוך כך 'אחיזת המקל משני קצותיו'. כשאנו דואגים למלאי המינימלי בלבד ולא מעמיסים עליו, אנו מבטיחים שהרכישות יעשו על בסיס המינימום הדרוש. שיטה נוספת לפעולה היא רכישת מלאי על בסיס השימוש. זאת אומרת, בקרי המלאי עורכים סטטיסטיקות ומבינים מהו השימוש של פריט מסוים במלאי לאורך זמן, ומגיעים לכמות האפקטיבית ביותר שצריכה להיות במלאי – על פי זמנים שונים, חתכי שימוש וכדומה.
ניהול מלאי
מהם תחומי האחריות של מנהלי המלאי בחברה? בכל ארגון ובכל עסק יש חומרים שמישים – מלאי – שהחברה מחזיקה כדי שיגשימו את יעדיה – לטובת מכירה, ייצור וכדומה. חלק מהמוצרים הללו הם חומרי גלם בלבד, חלקם הם מוצרי אריזה, חלק מהם מוכנים לשימוש ועוד. כפי שהזכרנו לעיל, אחזקת מלאי עולה כסף לא מבוטל לבעלי העסק. מלאי שאינו נמכר ו'שוכב' במחסנים לחינם הוא כסף אבוד, מוצרים שעובר זמן רב מבלי שהם נמכרים עשויים לעתים גם להתקלקל – וזאת מבלי שדנו בסוגיית השטח שהם דורשים. כאן נכנס לתמונה ניהול המלאי.