עבור רוב בעלי העסקים בעידן הגלובלי בו אנו חיים, החזון העסקי לעתיד מתמצה בשלוש מלים: מקצוענות, ידע, ניסיון. אבל איך מיישמים חזון זה בהצלחה בתקופה שבה הכלכלה העולמית נתונה בהשתנות מתמדת, ואין לדעת מה יילד יום ומה צופן בחובו המחר?
מקצוענות, ידע וניסיון אינם סיסמאות ריקות גרידא. הם מה שעומד בבסיס החזון העסקי של איתמר, יזם הייטק בן 54 מאשדוד. "ידע עבורי זה כמו לחם", מסביר איתמר בחיוך ממזרי בזמן שהוא מנגב פיתה בחומוס השכונתי של בוריס, שמוגש עם בורשט לצד סלט סלק אוקראיני. "גדלתי על דוסטויבסקי, למרות שאני חצי גיאורגי וחצי מונגולי במוצאי, ואם למדתי ממנו דבר אחד זה שאין חכם כבעל ניסיון. הקשיים שאתה עובר בחיים מאפשרים לך לרכוש ידע ומקצוענות. בעצם, מקצוענות, ידע וניסיון – במישור האישי ובמישור העסקי גם יחד – אינם אלא פנים שונות של אותה התופעה בדיוק".
חמוש בתובנות אלו, יצאתי לבדוק האם תובנות אלו שרכש איתמר בהשראת דוסטויבסקי רלוונטיות גם לאחד מאבותיו הקדומים, מונגולי אף הוא – הכובש ג'ינג'יס חאן. "במובנים מסוימים, ג'ינג'יס חאן היה הכובש הראשון שהבין שהצלחה בארגון תלויה בקנייה נכונה", מחייך פרופ' אליקים פרקולובסקי, מרצה לתולדות הכלכלה האירופית בימי הביניים. "הוא ידע לא רק לכבוש אלא גם לרכוש סחורות כגון תבלינים אקזוטיים, מניפות וזיקוקי די נור במחירים מגוחכים על דרך המשי. כנראה, גם העובדה שמי שהיה מסרב למכור לו במחירים כאלו היה מוצא עצמו ללא ראש או ידיים, עזרה לחאן לממש את שיטת הקנייה הנכונה בה דגל".
גם בימינו, קשה לחשוב על הצלחה בארגון ללא התנהלות כלכלית נכונה. זה הזמן ללמוד איך עושים את זה.