יש לכם עסק? עם יד על הלב – יש לכם מושג כמה פריטים יש במלאי הכולל שלכם? האם אתם יודעים במדויק לומר מה נמכר, איזה פריט חסר ומהו הפריט הנמכר ביותר? לא משנה אם מדובר במחסן ייצור, מפעל למוצרי חשמל או מרכול עצום – גם אם אתם מנהלים את המלאי באמצעות מערכת ניהול, חשוב שתדעו כיצד לעבוד איתו – ובדיוק לשם כך אנחנו כאן! לפניכם מספר טיפים שיסייעו לכם לערוך בקרת מלאי חכמה.
הגדירו כמות מינימלית לכל מוצר במלאי
ברגע שאנו מגדירים שלכל פריט חייבת להיות כמות מינימלית במלאי בכל זמן נתון, אנחנו הופכים את הניהול לפשוט עד מאוד. מדוע? ברגע שאנו מגדירים כמות קבועה לכל פריט, אנחנו יודעים לזהות את המועד המדויק בו הפריט נמוך מהכמות שנקבעה מראש ומתחיל לאזול מהמלאי, ומתוך כך – הזמן שבו הגיע הזמן לחדש את המלאי. את ההחלטה בדבר הכמות המינימלית הדרושה לכל פריט יש לבסס, כמובן, בהתאם לביקוש שלו, הזמן שלוקח להזמין אותו, הזמן בשנה ועוד. אך ברגע שתעשו זאת, תוכלו לייעל את תהליך קבלת ההחלטות בחברה ולחסוך זמן יקר.
הסחורה שהוזמנה ראשונה – נמכרת ראשונה
או בקוד המסחרי: FIFO. על פי העיקרון הזה, הסחורה שנכנסה ראשונה למלאי גם צריכה להיות בשימוש מוקדם יותר. לא מעט עסקים טועים לחשוב שהמוצרים החדשים וה"נוצצים" יותר ישווקו גם טוב יותר ולכן רצוי שימכרו ראשונים, אך בזמן שהם עושים זאת – נזקי ההתיישנות, אריזות מוצרים שהשתנו בנתיים ופרמטרים נוספים עשויים להשתנות. העיקרון הזה רלוונטי בכל ענף שיווק, והוא נכון שבעתיים ברגע שמדובר בעסק מתעשיית המזון המציע מוצרים בעלי חיי מדף מוגבלים.
שקלו להוציא את העבודה למיקור חוץ
מיקור חוץ היא אופציה שהופכת להיות מנת חלקם של מפעלים, חברות ובעלי עסקים רבים – ודי בצדק. במקום לנהל את המלאי בעצמכם, תוכלו להעביר את האחריות הזו ליצרן או לגורם סיטונאי שיעשו זאת עבורכם. כיום יש לא מעט גורמים מקצועיים מאוד המתמחים בתחום ניהול ובקרת מלאי, ואתם תוכלו לחסוך בכך משאבי זמן יקרים, אנרגיה חשובה ובסופו של דבר – גם הוצאות כספיות.
בדקו את נתוני המלאי – תמיד
כשאנו רוצים לבדוק כמה פריטים נותרו לנו ממוצר מסוים, מה קצב המכירה של פריט או האם הנתונים המופיעים בדו"חות שלנו תואמים את הכמות הממשית של המלאי העומד לרשותנו – אנחנו חייבים לערוך לשם כך בדיקת נתונים. לא מעט חברות עושות זאת לעתים רחוקות או רק לקראת סוף שנת המס, אך האמת היא שבקרת מלאי חייבת להתבצע לעתים תכופות הרבה יותר. ככל שתקפידו על תדירות גבוהה יותר של ספירת מלאי, כך העבודה השוטפת תתבצע באופן הרבה יותר יעיל. במידה ואתם מחזיקים מלאי עצום שלא מאפשר לכם לערוך בדיקות לעתים תכופות, תוכלו להסתפק בבדיקה "אקראית" ולבחור פריט אחד מתוך המלאי השוטף שלכם. השוו אותו לנתונים המופיעים במחשב ובדקו האם יש סנכרון.